Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan

Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan

Al een aantal keer had ik WJ gevraagd of hij al een cadeautje voor mijn verjaardag had. Ik was nieuwsgierig maar eigenlijk wilde ik gewoon bepalen wat hij voor mij zou kopen. Ik ben tenslotte graag in controle. Natuurlijk vertelde hij me niets maar op een warme zondagochtend zaten we met boek en I-pad in de tuin. WJ was na een tijdje, heel begrijpelijk, al dat gevraag van mij helemaal zat. Drukte de I-pad in mijn hand en liet me een foto zien van een fiets.

Een nieuwe fiets? Dat heb ik toch helemaal niet nodig, ik heb nog een goeie fiets. Zonde van het geld.
Maar het is een elektrische fiets, dan ga je misschien wat vaker fietsen en heb je meer beweging zei WJ. Ik was al een tijd op zoek naar iets dat mij meer in beweging zou brengen. Maar een elektrische fiets, dat is toch voor hele oude mensen. Niet voor een gezonde vrouw van 45 en zeker niet voor mij. Ik kan zeker zelf toch wel fietsen. Dat zijn dan mijn rare gedachten over het hebben van een elektrische fiets en dat slaat eigenlijk helemaal nergens op.

Later dacht ik nog na over wat WJ zei. Dat ik dan misschien wat vaker op de fiets zou stappen. Daar had hij een punt. Ik ben weliswaar een sportief type maar naast mijn yoga sport ik niet. Mijn fiets staat nutteloos in de schuur en zelfs voor een kleine boodschap in het winkelcentrum, 500 meter verderop, ging ik altijd met de auto.

En maar roepen dat ik meer moet fietsen maar ik doe het gewoon niet. Ik ben een mooi weer fietser en wil de wind in de rug maar zo werkt het niet. Erger nog, elke keer heb ik wel een andere smoes om maar niet te hoeven fietsen. En dat terwijl je je na het fietsen altijd fitter en fijner voelt.

Toen vertelde ik mezelf wat ik mijn klanten altijd vertel. Waarom ben je zo streng voor jezelf en gun je jezelf geen elektrische fiets. Waarom zou je elke keer zo’n strijd aangaan terwijl een steuntje in de rug zo fijn is. Het levert je zoveel op.
Na heel wat gesprekjes met mezelf was ik om. Na wat huiswerk te hebben gedaan en een aantal testritjes te hebben gemaakt kochten we een elektrische fiets. Ik wil niet meer anders. Wat een geweldige uitvinding is dit. Bijna alles doe ik op de fiets. Rijd zelf om omdat ik het zo fijn vind om in beweging te zijn. En na het fietsen ga ik gerust nog een stuk lopen, wat ik eerder echt nooit zou doen. Een ander mens ben ik geworden. Ik kom buiten, ben in beweging, heb meer energie en voel me fitter. Lagere benzinekosten en niet autorijden is ook nog eens beter voor het milieu. Alleen maar win – win.

Dit gaat dan over mijn fiets avontuur dat mij zoveel heeft gebracht. Maar waarom zou je moeilijk doen terwijl het zoveel makkelijker kan.