Snel opruimen, voer de 5 minuten regel uit

Snel opruimen, voer de 5 minuten regel uit

Wat houdt de 5 minutenregel in?
De 5 minutenregel houdt in dat je een klusje doet of spullen opruimt in minder dan 5 minuten. Je kunt dit beter gelijk doen in plaats van het op je TO DO lijst schrijven. In bijna alle gevallen kun je deze regel toepassen.

Voorbeelden van 5 minuut taken
Vaatwasser in- en uitpakken
Planten water geven
Was sorteren
Boodschappen opruimen
Aanrecht opruimen
Kapper bellen voor een afspraak
Rondslingerende spullen op hun vaste plek opbergen
Boek bestellen

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Houd het principe in de gaten. Bedenk wat minder tijd en energie kost; direct doen of op je to do lijst schrijven. Zelf schrijf ik regelmatig aan het eind van de dag taken/klussen op die ik die dag heb uitgevoerd. Zo krijg je inzicht in wat je allemaal doet op. Want meestal doe je meer dan dat je denkt.

Vind je het lastig om 5 minuten in te schatten? Zet dan een alarm of stopwatch maar voel je niet verplicht. Je hoeft niet exact op de 5 minuten te zitten. Het doel is dat je in beweging komt, in plaats van op de bank te blijven zitten omdat je niet weet waar je moet beginnen. Door deze regel te hanteren zie je ineens veel klusjes die je kunt doen. Je komt in actie en wordt er blij van, want je hebt ineens veel klusjes gedaan.
En het leuke is dat je dit ook op je werk kunt toepassen, superhandig!

Dus wil je snel opruimen, voer de 5 minutenregel uit!