Perfectionisme doe je zelf

Perfectionisme doe je zelf

“Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent. Je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn”

Deze quote van Sven Gieling heb ik uit het boek van Annemiek Tigchelaar, Grip op je stress. Dit boek bladerde ik door op zoek naar leuke tips voor op mijn Social Media. Bij bladzijde 70 bleef ik hangen. Mijn oog viel op de titel van dat hoofdstuk: Minder Perfect. En op de andere pagina zag ik de quote die me aan het denken zette.

Vanmiddag zat ik namelijk al vanaf 14.00 uur achter mijn computer om een aantal Social Media posts met handige tips te maken. Ondertussen is het 2 uur later, heb ik vier boeken doorgebladerd en diverse kalenders met mooie teksten. Valt eigenlijk heel erg mee want  meestal zijn het er meer. Ook heb ik nog even in de tuin gewerkt, mijn furry liefde Max. doorrijhoog (mijn kat voor wie hem nog niet kent) geknuffeld en een bitterkoekje met hem gedeeld. Maar nog geen enkele post gereed voor plaatsing.

Perfectionisme komt voort uit angst. Angst om niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen. En angst voor de pijn die dat gevoel veroorzaakt. Maar de oplossing die je kiest om dat gevoel van pijn te voorkomen, is een oplossing waarmee je het jezelf wel erg moeilijk maakt. Slik, dat is best confronterend maar ze heeft helemaal gelijk.

De kans is groot dat je zelf niet helemaal in de gaten hebt hoe groot jouw perfectionisme is. En hoe dit jouw denken en doen beïnvloedt. In het boek staat een aantal stellingen met de vraag of je je hier in herkent?

Nou ik scoor 100%. Haal ik ook eens een keer een 10. En jij?

Ik doe graag alles zelf

Ik kijk het liefst alles twee keer na

Ik kan moeilijk werk uit handen geven

Ik vind het moeilijk om klussen op tijd af te krijgen

Ik heb moeite om aan onbekende dingen te beginnen

Ik doe het liefst klussen waarvan ik zeker weet dat ze slagen

Streven naar perfectie kost tijd en energie. En het wordt minder leuk om ergens mee aan de slag te gaan. En weet je, Perfectionist ben je vaak alleen voor jezelf. Mensen om je heen zien het niet eens en verwachten het ook niet eens van je. Je maakt het vooral jezelf heel erg moeilijk.

Met onderstaande handige tips kun je je perfectionisme verminderen. Weet dat dit een proces is en tijd nodig heeft. Zoek naar de balans en wat voor jou werkt. Zelf gebruik ik de 80/20 regel voor mezelf en bij mijn klanten op heel veel andere vlakken. Nu ga ik hem ook hanteren om beter met mijn perfectionisme om te gaan.

1. Zoek duidelijkheid
Wat betekent perfectie voor jou, in werk of privé en wat is er goed genoeg.

2. Zet je perfectionisme op rantsoen
Je zult het nooit helemaal kwijtraken maar je kunt er voor jezelf wel grenzen aan stellen. Bepaal voor jezelf hoelang je ergens aan mag werken of hoe uitgebreid je iets mag doen. Of hoe vaak je iets mag checken.

Ondertussen heb ik deze tekst al twintig keer doorgelezen en de opmaak weer aan zitten passen, alinea’s verschuiven enzo. Ik heb nog wat te oefenen maar oefening baart kunst.

3. Gebruik de 80/20 regel
Deze regel is mijn favoriet!. En zegt dat je 80% van je werkresultaat (thuis of op het werk) realiseert in 20% van je tijd. In een klein deel van je tijd zet je dus al het grootste deel van je resultaat neer. De resterende tijd gebruik je voor finetunen, details en bijschaven, voor perfectionisme dus! Wees je ervan bewust dat er veel tijd verloren gaat met de laatste puntjes op de i zetten.

4. Oefen met “minder perfect”
Met kleine stapjes. Dit zal niet in één keer gaan. Herken het, waar stak het vandaag de kop op? Welk stapje kun je morgen zetten om dingen minder perfect te hoeven doen van jezelf?

Zodra ik het in mezelf herken zeg ik hardop tegen mezelf: Perfect bestaat niet! ……..….of toch wel? Ik heb nog een lange weg te gaan merk ik wel. Nu ga ik het perfecte plaatje (dat niet bestaat) bij deze blog zoeken. Dat moet binnen 5 minuten. Ik zet de stopwatch en vermeld hieronder hoe lang ik er over heb gedaan.

TIJD 08:58:37. Wow, best snel vind ik. Dus nog een tip. Zet de stopwatch of timer dan ben je meer bewust van je tijd.