Ik ben gewoon een beer

Ik ben gewoon een beer

Je lijkt wel een beer en moet een winterslaap gaan houden. Wat kun jij slapen zeg. Dat zijn de woorden van WJ, die ik regelmatig hoor als ik een dutje doe of als ik, heel af en toe, in het weekend tot half elf doorslaap.

Ja hoor, ik ben Poehbeer en heb knaagjes in mijn maagje. Ik ben fan van Poeh maar wat een onzin, een beer. Ik mag gewoon graag slapen, altijd, overal en ik vind het hemels. Als ik ’s avonds op de bank lig half te pitten, zegt WJ dat ik niet moet slapen omdat ik dan ’s nachts wakker zou liggen. Kent ie me na al die jaren nou nog niet? Dat maakt niet uit. Chloé doet een dutje op de bank en stapt ’s avonds gewoon het bed in en ligt de hele nacht in “coma” tot aan de wekker toe. En het liefst nog langer.

Maar een paar maanden geleden las ik in het Psychologie magazine een artikel over slaaptypes en slaap gewoonten. En een test erbij. Volgens de Amerikaanse psycholoog en slaapdeskundige  Michael Breusis de indeling, ochtend- en avondmensen niet voldoende. Hij onderscheidt vier chronotypen. De dolfijn, de wolf, de beer en de leeuw en geeft de kenmerken aan en de voor jou ideale bijpassende dagindeling.

Dus ik die test doen en vragen beantwoorden: Kun je je enorm druk maken over details? Euh ja. Hoeveel honger heb je een half uur na het ontwaken? Geen… En doe je wel eens een dutje? Ja. Nou zijn die testen mij niet heilig maar de uitslag was volledig op mij van toepassing.
WJ heeft die testjes niet nodig, hij wist het tenslotte al lang. Hij kent mij beter dan dat ik denk, want wat blijkt. Ik ben gewoon een beer, een echte beer.

“Het slaap – waakpatroon van beren: beren hebben veel slaap nodig. Ze worden moeizaam wakker en willen rond 19.30 uur weer in de relaxmode. Tegen het einde van de ochtend tot het einde van de middag zijn ze op hun scherpst en laat in de ochtend het meest productief. Aldus Michael Breusis”

De informatie uit de test heeft mij meer inzicht gegeven en ik begrijp mezelf wat beter. Ik voel me niet meer schuldig als ik op een werkdag na acht uur opsta. Tenslotte ben ik om tien uur veel productiever.

En als ik dan toch een beer ben zou ik dan ook familie van Poehbeer zijn?